Webinars u aangeboden door VVO in 2024

Partners in inclusie: Samenwerkingsmodellen voor inclusieve leerondersteuning

In dit webinar verkennen we hoe verschillende samenwerkingsmodellen uit het boek “Zeven tinten grijs” leerondersteuners, pedagogen, paramedici en leerkrachten kunnen helpen hun krachten te bundelen. Elk van deze professionals brengt unieke expertise mee, en door nauwer samen te werken kunnen ze inclusie binnen het onderwijs versterken. We bespreken hoe je het juiste samenwerkingsmodel kiest voor jouw specifieke context en hoe je de rollen optimaal afstemt om de barrières in het onderwijs te doorbreken. Het webinar biedt praktische tips en inzichten, inclusief herkenbare voorbeelden uit het Vlaamse onderwijs. Dit is een kans om samen meer te bereiken voor leerlingen met diverse zorgnoden.

Circle of Courage

Binnen het model van de ‘Circle of Courage’ staan universele noden en waarden van mensen centraal.
Hierin wordt gesteld dat elke mens de nood heeft aan:
• Belonging: ergens deel van uitmaken
• Mastery: vaardigheden en competenties
• Independence: kracht/eigenheid
• Generosity: balans van geven en ontvangen in relaties

Als deze noden vervuld en in balans zijn, groeien kinderen uit tot veerkrachtige mensen. Indien de noden niet vervuld zijn, kan dit zichtbaar worden in kwetsuren en storend gedrag.

Binnen deze visie wordt de behandeling van kinderen en jongeren niet gezien als het wegwerken van een geheel aan problemen, gebreken of zwakheden. Integendeel, het kind of de jongere wordt gepositioneerd in zijn eigen ecologie, met zijn eigen verhaal, waarin de eigen sterktes richtinggevend zijn om opnieuw perspectief te zien.

Dit helpt volwassenen om jongeren aan te spreken, positieve connecties met hen op te bouwen, problemen van jongeren als leermomenten te zien en sterktes van jongeren aan te spreken.

Omdat de Circle of Courage een algemene mensvisie is, is dit kader niet enkel toepasbaar in het werken met kinderen en jongeren. Dezelfde principes zijn ook van toepassing op de teamwerking en de hele organisatie. 

Voor VVO zal vormingscentrum Create het waardenkader de Circle of Courage algemeen introduceren en doorspekken met voorbeelden uit hun eigen multifunctioneel centrum en school voor buitengewoon onderwijs type 3. Desgewenst kan de vertaling worden gemaakt naar bepaalde deelsectoren uit zorg, welzijn en onderwijs.

Samenwerken in de Driehoek: cliënt, familie en professional

Driehoekskunde beschrijft wat er in de driehoeksverhouding van ouders, professionals en cliënt gebeurt. En hoort te gebeuren. 

Chiel Egberts is een gepassioneerde orthopedagoog die al bijna twee decennia spreekt over Driehoekskunde.  

“Het is ook voor orthopedagogen tegenwoordig gelukkig gebruikelijk om verder te kijken dan alleen naar het kind. Mijn eerste kennismaking met ons vak was aan het eind van de jaren ’70 toen zelfs cliënten nog niet centraal stonden. Mijn hoogleraar Piet de Ruyter zei toen: Dé zwakzinnige bestaat niet; het is altijd in de eerste plaats het kind van een moeder. Dat heeft mijn orthopedagoog-zijn bepaald tot op de dag van vandaag. Eigenlijk is de Driehoekskunde op dat moment geboren.

In het webinar wil ik uitleggen vanuit welke visie Driehoekskunde werkt en hoe zich dat vertaalt in een op het eerste oog zo simpele methodiek. Maar meer dan dat hoop ik jullie te inspireren om oog en vooral hart te hebben om je te verbinden met cliënten, met degenen die hen dierbaar zijn en met je professionele collega’s.
Je kunt Driehoekskunde zien als een (nieuwe) taal. In het webinar leg ik uit hoe het alfabet van die taal eruit ziet. Ik ontvang vooraf graag enkele casuïstieken van jullie. Die zie ik als spraakoefeningen die noodzakelijk zijn om een nieuwe taal onder de knie te krijgen.”

Er wordt voor dit webinar gevraagd om een casus in te sturen waarin je een lastige situatie in de driehoek met familie en/of met collega’s beschrijft. Deelnemers zullen een casusinstructie ontvangen per mail.

Psychotherapie aanpassen aan personen met een (verstandelijke) beperking

In deze webinar wordt besproken hoe psychotherapie effectief kan worden aangepast voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Veel patiënten binnen deze groep hebben specifieke communicatiebehoeften, cognitieve uitdagingen en gedragskenmerken die therapieën complexer maken. We verkennen de uitdagingen en mogelijkheden bij het aanbieden van psychotherapie aan mensen met een verstandelijke beperking. We bespreken aanpassingen die therapeuten kunnen maken om effectieve en zinvolle behandelingen te bieden. Onderwerpen die aan bod komen, zijn het gebruik van eenvoudige taal, visuele ondersteuning, het aanpassen van het tempo van de sessies en het integreren van familieleden en begeleiders in het behandelplan.

Tevens wordt aandacht besteed aan het belang van het creëren van een veilige, begrijpelijke omgeving waar de cliënt zich gehoord voelt, en het afstemmen van therapieën op de mogelijkheden en wensen van de persoon met een (verstandelijke) beperking.

Dit webinar is bedoeld voor therapeuten, zorgprofessionals en begeleiders die werken met deze doelgroep en die willen toetsen of hun therapeutische benaderingen op maat van hun cliënten zijn.

Via onderstaande knop kan je de webinars uit het verleden raadplegen en bekijken. Let op: sommige webinars verdwijnen automatisch na 3 maand. 

Webinars herbekijken

Toekomstige Webinars

Interesse in één van de toekomstige webinars? Inschrijven kan via onderstaande knop.

Inschrijven