Verslag VVO meeting 2017

Op 12 oktober was het zover! De tweede VVO-meeting stond eindelijk voor de deur. Na het overdonderde succes van vorig jaar, begaven we ons vol enthousiasme en gezonde spanning richting Sint Niklaas. Met de nodige nostalgische gevoelens werden we warm onthaald in de middelbare school OLVP in de Plezantstraat. Inderdaad, met zo’n straatnaam, kon het niet meer mis gaan.  Wegwijzers werden opgehangen, beamers gedubbelcheckt, en de nieuwe voorpagina van VVO tijdschrift werd met trots uitgehangen. We waren klaar om een groep orthopedagogen te ontvangen!

Met een 80-tal orthopedagogen tezamen werd het al snel een gezellig onderonsje in de kleurrijke refter van OLVP. Een glaasje cava en een broodje in de hand gaven het startsein om herinneringen op te halen met jaargenoten en collega-orthopedagogen. Jullie mijmerden ook allen ijverig mee over het thema van de avond: ‘Wat zijn dat eigenlijk, de competenties van een orthopedagoog?!’ Dankzij jullie actieve inzet werd onze kale boom snel gevuld met ideeën, van ‘inzet en geduld’, ‘flexibiliteit’ en ‘empathisch luistervermogen’ tot ‘leidinggevende kwaliteiten’.

Nadien kon de plenaire lezing uit de startblokken schieten! Voorzitter Johan Vermeeren verwelkomde ons hartelijk en met trots op de 2e VVO!’ meeting. Na een bewogen jaar naar aanleiding van de erkenning van klinische orthopedagogiek, wilden we jullie graag op de hoogte brengen van wat er precies is gebeurd en nog moet gebeuren hieromtrent. Prof. Dr. Stijn Vandevelde en Sien Vandesande gaven een inkijk in het recent gepubliceerde adviesrapport van de Hoge Gezondheidsraad inzake klinische orthopedagogiek (https://www.health.belgium.be/nl/advies-9380-klinische-orthopedagogiek). Met de gevulde boom in het achterhoofd, baanden we ons vervolgens in een sneltempo doorheen de 9  competentieclusters die de eigenheid van een orthopedagoog vormgeven. Hierna volgde de grote verrassing van de avond: het heuse boekenpakket! VVO-lid Leen Willems bracht een nieuw lid, Katrien Stessens, mee. Beiden gingen naar huis met een pedagogisch verantwoorde stapel avondlectuur.

Na de pauze verdeelden we ons op in vier groepen om ons te buigen over Handelingsgerichte diagnostiek, Evidence based practice & practice based evidence, Praktische toepassingen van de deontologische code en Regionale kringen. Dankzij uw inbreng en de inzet van onze moderatoren konden de vier thematische sessies tot een boeiende ervaring uitgroeien.

Ook al werkte het verkeer niet mee en moesten sommige mensen een heuse race tegen de klok voeren, hopen we dat u net als ons genoten heeft van wat deze avond ons bracht en horen graag uw reacties op de meeting. Alle ideeën, suggesties, complimenten of opmerkingen kan u bundelen in de korte bevraging op de VVO-website. Ook als u niet aanwezig was, horen wij graag uw ideeën en suggesties naar de toekomst toe.

Namens VVO vzw een dikke dank u wel naar iedereen die aanwezig was en heeft bijgedragen aan het unieke ‘wij’-gevoel dat in Sint Niklaas heerste op 12 oktober. Hopelijk ziet u nu weer een tikkeltje meer “ bos door de bomen”!

 

Tot volgende keer?!

VVO Werkgroep Communicatie

GEEF JOUW MENING

Geef jouw mening over ons event. Ook als je niet aanwezig was kan jouw feedback voor ons interessant zijn!

Geef jouw mening