Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Geestelijke gezondheidszorg voor jongeren in de overgang naar volwassenheid

Alarmerend veel jongeren vertonen een verhoogde kwetsbaarheid voor psychiatrische stoornissen in de turbulente jaren waarin ze opgroeien tot jonge volwassene. Maar gepaste hulp zoeken of vinden ze vaak niet. Of de overgang van hun vertrouwde jeugdzorg naar volwassenenzorg loopt uit op een breuk. Hoe kunnen we dat vermijden?

Als jongeren opgroeien tot volwassene komen ze voor cruciale uitdagingen te staan. Zoals de keuze om verder te studeren of te gaan werken, of om zelfstandig of thuis te wonen: bij kwetsbare jongeren dikwijls een trigger voor psychische moeilijkheden. Maar hoewel de psychiatrische zorgnood bij jongeren aanzienlijk is, is hun zorggebruik laag. De stap naar hulp is immers groot en de psychiatrische zorgverlening zelf is vaak weinig toegankelijk. Bij jongeren die wel reeds zorg genieten is er een hoog risico op een breuk in de overgang van jeugd- naar volwassenenpsychiatrie. Deze vorming geeft je een inleiding op lopend onderzoek naar het complexe transitievraagstuk.

Aan de hand van casuïstiek en de ervaringen van jongeren leggen de experts Marina Danckaerts, Eline Wittevrongel en Ruud Van Winkel de link met de klinische praktijk.
19.00 – Onthaal

19.25 – Welkom
prof. dr. Filip Bouckaert, hoofdarts

19.30 – Transitiepsychiatrie
prof. dr. Ruud van Winkel, psychiater
prof. dr. Marina Danckaerts, diensthoofd kinder- en jeugdpsychiatrie
dr. Eline Wittevrongel, kinder- en jeugdpsychiater

21.00 – Slot

 

Livestreaming

Aan deze vormingsavond kan je deelnemen op locatie ofwel via livestreaming. Voor de livestreaming ontvang je vooraf een Zoom-link.

Inschrijven verplicht

Deelname aan deze vormingsavond is beperkt tot zorgverleners. De deelname is gratis, inschrijven verplicht.

Mondmasker

Draag een mondmasker indien je deelneemt op locatie.

Accreditering

Accreditering psychiatrie is aangevraagd.
Neem je deel via livestreaming? Je accrediteringsregistratie voor het RIZIV gebeurt op basis van de tijdsduur van je Zoom-deelname.

Vragen?

carine.verbiest@upckuleuven.be