Laden Evenementen

Netwerk Emergo organiseert i.s.m. CGG De Pont en VAD twee online avonden over de aanpak van alcoholproblemen in de eerste lijn. Deze sessies worden verzorgd door Peter Aertsen (preventiewerker CGG De Pont) en Joyce Borremans (stafmedewerker VAD).

Tijdens de webinar op  donderdag 11 maart 2021 krijg je van 19u tot 21u30 een breed beeld van alcohol in de eerstelijn. Hierin komt aan bod waarom het zo belangrijk is om alcoholgebruik bij cliënten te bevragen en hoe je kan inschatten wanneer er sprake is van risicovol, problematisch gebruik of een middelgerelateerde stoornis. We tonen een stapsgewijze aanpak bij een (vermoeden van) een stoornis in alcoholgebruik waarin we bekijken wie welke rol kan opnemen.

We gaan dieper in op welke informatie je mee kan geven aan je cliënten en hun omgeving. Je wordt wegwijs gemaakt in het bestaande aanbod, zowel op het vlak van psycho-educatief materiaal, websites als het hulpverleningsaanbod.

Op donderdag 25 maart van 19u – 21u30 staat de tweede avond ‘alcohol en ELP’ gepland.  Hier gaan we dieper in op de materie van de eerste avond aan de hand van specifieke en interactieve oefeningen. Deze avond is exclusief voorbehouden voor de eerstelijnspsychologen en -orthopedagogen in het werkingsgebied van netwerk Emergo. Je krijgt heel wat praktische tips mee over hoe je alcoholgebruik bespreekbaar maakt en hoe je de bezorgdheid over het eigen drinkgedrag verhoogt. Je maakt kennis met enkele kortdurende interventies en je proeft van motiverende gespreksvoering: een op samenwerking gerichte gespreksstijl om de motivatie voor verandering te ontlokken en versterken.

We gaan met enkele van deze methodieken aan de slag in kleine groepjes. Je krijgt de mogelijkheden om vragen te stellen aan de sprekers en om tips en ervaringen uit te wisselen met elkaar.

Hierbij ook de link om in te schrijven: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=gUSzt-LeskKE3LY0wYNMbxEXwTQadf5MmnK7f4kIdUtUNldZN1FTNFhOTkxYVElMMkVPT0UzNjVFNy4u